Ο μεγάλος χνουδωτός

2012-01-09 15:52

Το βιβλίο που επεξεργαστήκαμε ήταν "ο μεγάλος χνουδωτός" της Γιολάντας Τσορώνη- Γεωργιάδη.

Περίληψη:

Η ιστορία εξελίσσεται στο νησί της Γροιλανδίας που βρίσκεται στο Βόρειο Πόλο. Οι κατοικοί της ζουν σε Ιγκλού. Μετακινούνται περπατώντας συνήθως. Όταν χάνονται στο χιόνι διασώζονται από μια ράτσα σκύλου που λέγεται "Αγίου Βερνάρδου".

Η ιστορία μας όμως, έχει άλλη εκδοχή...

Η μικρή Σίρα έσκαψε μια τρύπα στον πάγο και βύθισε την πετονιά με το αγκίστρι για να ψαρέψει. Ο ήλιος έλαμπε στον ουρανό και ό αδελφός της Ίβικ που ήταν μωρό, κοιμόταν. Κάποιος, όμως, τους παρακολουθούσε. Κάποιος μεγάλος και άσπρος και τρομερός! Όταν ο μεγάλος χνουδωτός τους πλησιάσει, ο Ίβικ θα τον ταΐσει ψάρια, όχι από φόβο, αλλά από συμπάθεια και αγάπη. Λίγο αργότερα ξεσπά χιονοθύελλα στην περιοχή. Τα παιδιά κουράζονται και αποκοιμούνται σε μια σπηλιά απο πάγο. Τότε ο χνουδωτός, με στοργή θα τους επιστρέψει στο σπίτι και θα αφήσει και μία εκπληξη... Κάνεις δεν ξέρει τι έγινε πραγματικά.... Μόνο ο χνουδωτός, ο Ίβικ και εμείς...

Δραστηριότητες:

Λεξιλόγιο:

ιγκλού, βόρειος πόλος, πολική αρκούδα, στοργή, χιονοθύελλα

Μελέτη περιβάλλοντος:

μάθαμε ότι:

  •  η γη είναι κυκλική. Οι κορυφές της γης είναι ο Βόρειος και ο Νότιος Πόλος. Είπαμε οτι εκεί υπάρχουν πάγοι επειδή, δε φτάνουν στα μέρη αυτά, όλες οι ακτίνες του ήλιου.

  • η Γροιλανδία είναι νησί που ανήκει στη Δανία.

Βρίσκεται στο Βόρειο Πόλο και οι κάτοικοι μένουν σε ιγκλού και μετακινούνται με τα πόδια.

  •  στο Βόρειο πόλο υπάρχουν οι πολικές ή λευκές αρκούδες. Είπαμε ότι έχουν άσπρο τρίχωμα για να προφυλλάσονται από τους κινδύνους.

 

  •  οτι στα χιόνια μπορούν να διασώσουν ζωές οι σκύλοι ράτσας "Αγίου Βερνάρδου", διότι είναι μεγαλόσωμοι και πολύ τριχωτοί. Πολλές φορές κουβαλούν και ένα βαρελάκι με κονιάκ για να ζεσταθούν οι εγκλωβισμένοι. 

Εικαστικά:

ζωγραφιές από στιγμιοτύπα της ιστορίας

(θα αναρτηθούν προσεχώς με μορφή ppt)

Συμπεράσματα από τη συζήτηση:

Η ιστορία αυτή μας μιλά για τη φιλία μεταξύ ενός ανθρώπου και ενός δυνατού/ επικύνδινου ζώου όπως είναι η πολική αρκούδα. Μας διδάσκει την ευγνωμοσύνη, την αλληλοβοήθεια και τη φιλία.

ΥΓ: η σημερινή ιστορία είναι αφιερωμένη στους φίλους που μας αγαπούν πραγματικά και νοιάζονται για εμάς.

 

—————

Πίσω