Πρώτη επίσκεψη (έθιμο Μάρτη - Μαρτενίτσα της Βουλγαρίας)

    Στα πλαίσια της δράσης 7, πραγματοποιήθηκε η πρώτη μας δράση με συμμετοχή γονέα. Κατά την πρώτη διδακτική ώρα της Παρασκευής, 2 Μαρτίου μας επισκέφτηκε η κα Ελιζαμπέτα Ντίμοβα, με σκοπό να μας μιλήσει για το βαλκανικό έθιμο του Μάρτη.

    Αρχικά μας είπε πως το βραχιόλακι «Μάρτης» είναι ένα παλαιό έθιμο των Βαλκανίων. Από την πρώτη του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους αυτό το βραχιολάκι που είναι φτιαγμένο από άσπρη και κόκκινη κλωστή. Σύμφωνα με την παράδοση, ο ήλιος το Μάρτιο καίει και μαυρίζει τα πρόσωπα των παιδιών τα οποία ασχημαίνει. Έτσι, ο «Μάρτης» προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Φτιάχνεται την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου και φοριέται μέχρι την τελευταία μέρα του μήνα.

    Στη συνέχεια, μας ανέλυσε πως είναι το έθιμο στην πατρίδα της, τη Βουλγαρία. Την πρώτη ημέρα του Μάρτη, φορούν αυτό το βραχιόλι το οποίο λέγεται «Μαρτενίτσα» για να μην τους «κάψει η Μπάμπα Μάρτα» δηλαδή, η γιαγιά Μάρτα. "Μαρτενίτσα" δεν φορούσαν μόνο οι άνθρωποι, αλλά κρεμούσαν την κλωστή και στα δέντρα για να μην τα κάψει η Μπάμπα Μάρτα, και την άνοιξη να ανθίσουν. Το έθιμο του Μάρτη συναντάται στην Αλβανία ως «Βερόρε» και στην Ρουμανία ως «Μαρτιζόρ».

    Στο τέλος, είδαμε τον τρόπο κατασκευής του «Μάρτη» και μοιράστηκε σε κάθε παιδί από ένα βραχίολι για να το φορέσει. Ο δάσκαλος και τα παιδιά της τάξης ευχαρίστησαν την κυρία Ελιζαμπέτα για την επίσκεψη της και την παρουσίαση του εθίμου με ένα ζεστό χειροκρότημα!